fbpx
Flygplatsen | 2020-11-23

Första insatsledaren färdig!

En isande kall vind ligger på från norr och morgonen har bjudit på de första snöflingorna. Idag är det examensdag på den första utbildningen till insatsledare som hålls i Karlstad Airports regi. Mattis Evertsson Björn från Sälen konstaterar att dåligt väder, det kan man nog bara räkna med när man valt det här yrket. Han har drillats hårt de senaste tre veckorna och momenten har varierat mellan teori och massor av praktiska övningar.

̶  Jag drömmer om kursen på nätterna, säger han med ett snett leende. Mitt i natten vaknar jag och ligger och tänker på hur jag ställa upp brandbilarna vid olika scenarion.

En insatsledare leder arbetet på plats när en akut händelse inträffat och ibland innebär det även att leda flera olika styrkor som tillsammans deltar i räddningsuppdraget. Insatsledaren är den som först åker fram till skadeplatsen och ska snabbt bilda sig en uppfattning om läget och kunna beordra övriga styrkor till rätt position, besluta vad som ska göras och i vilken ordning. Insatsledaren fungerar även som sambandsperson mellan trafikledningen (flygtornet), polisen, den kommunala räddningstjänsten och övriga aktörer. Det ställer höga krav.

̶  Det är viktigt att man hela tiden tänker på säkerheten för sina egna mannar. Sedan är självförtroendet viktigt, man måste lita på sig själv och känna sig trygg med att man tar rätt beslut. Det är dels ett personlighetsdrag, men dels något man kan träna upp. Min egen självsäkerhet som insatsledare har växt mycket i och med alla övningar på utbildningen, säger Mattis.

På brandövningsplatsen står Niklas Skoog och flyttar på rökmaskiner, placerar ut dockor som fungerar som markörer för skadade och tänker på nästa insats som han snart ska iscensätta. Niklas är själv flygplatsbrandman och insatsledare, men har de senaste två åren nästan helt fokuserat på utbildningsbiten. Idag leder han utbildningar till flygplatsbrandman och insatsledare för deltagare från hela Sverige.

̶  Det här är verkligen en kombination av det bästa från två världar, säger han. Att få jobba med både räddningstjänst och utbildning passar mig kanonbra och jag tycker vi har hittat ett bra koncept som verkligen fungerar!

Kursdeltagarna är anställda på olika flygplatser runt om i Sverige och utbildningarna hålls med ett all inclusive-koncept som går ut på att man får ta sig till Karlstad och sedan fixar Karlstad Airport resten. I kurserna ingår allt: det vill säga boende, mat och transporter, och själva utbildningen förstås. Det är ett koncept som blivit väldigt populärt.

Mattis Evertsson Björn har bakgrund som deltidsbrandman i de kommunala räddningstjänsterna i Sälen och Orsa och har jobbat med security på Arlanda. Sedan ett år tillbaka är han anställd på Sveriges nyaste flygplats – Scandinavian Mountains Airport, eller Sälen-Trysil Airport som den också kallas. Han utbildade sig till flygplatsbrandman i Karlstad förra året, och nu har han tagit steget upp att bli insatsledare. Styrkorna han lett under utbildningen tillhör Karlstad Airport och många av brandmännen som varit med och övat är själva erfarna insatsledare.

̶   Det var ganska nervöst först, för jag kände ju ingen och har inte jobbat med dem förut, men de var jättesnälla allihop, kom med tips och hjälp men lät mig ta mig an rollen som ledare, säger Mattis. Sen är det ju svårt att inte själv delta i arbetet operativt, det är jag ju drillad att vara. Som insatsledare gäller det att överblicka och leda, inte vara framme vid skadeplatsen och jobba.

Scandinavian Mountains Airport ligger i Rörbäcksnäs, i yttre kanten av Malung-Sälens kommun, precis på gränsen till Norge. I vinter ska Mattis och några av hans kollegor delta i ett försök där kommunen ska placera en FIP-bil vid flygplatsen och han och kollegorna ska ha beredskap.
(FIP= Första Insats Person som vid larm åker direkt till skadeplatsen för att påbörja en första insats i väntan på att resten av styrkan anländer.)

̶  Den kommunala räddningstjänsten i Sälen har ju en bit att åka och på flygplatsen finns väldigt mycket kompetens inom brand och räddning. Vi har en ganska ojämn arbetsbelastning där det vissa tider på dygnet är väldigt lugnt, då är det perfekt att vi kan hjälpa till och fungera som Första Insats Person vid olyckor i närområdet, berättar han. Jag hoppas att det är ett samarbete som faller väl ut.

På övningsplatsen vid södra delen av Karlstad flygplats har Niklas Skoog tänt gasolbrännarna och Mattis och de två brandstyrkorna som är med och övar får ett larm om en större olycka. Det brinner i en flygplansmotor på den rostiga flygplanskropp som fungerar som övningsobjekt och skadade och chockade personer finns på olika ställen. Mattis ställer frågor till ”trafikledningen” över radion, lugnt och metodiskt, samtidigt som han kör insatsledarbilen först med brandbilarna strax bakom. Väl framme vid skadeplatsen får han snabbt ändra strategi eftersom han ser skadade personer längre bort på området som måste tas om hand. Han instruerar förarna hur de ska ställa upp bilarna, hur man ska angripa elden och vem som ska fokusera på skadade personer. Efter tio minuter avbryter Niklas övningen och gratulerar Mattis till en väl utförd insats.

̶  Nu är du färdig insatsledare, grattis och bra jobbat! säger Niklas Skoog och ser nöjd ut.

Mattis knäpper upp hjälmen och pratar igenom insatsen med kollegorna – hur han tänkt och varför han fattat de beslut han gjort. Om några timmar går färden hem till familjen i Lindvallen, Sälen och nya jobbet som insatsledare på Scandinavian Mountains Airport.

̶  Jag tar med mig väldigt mycket hem från Karlstad. Niklas påhittiga övningsupplägg och all teori förstås. Jag har verkligen förstått vikten av att öva och öva; att alltid vara beredd. Förhoppningsvis kan jag och mina kollegor snart komma tillbaka för vi vill ha ett fortsatt samarbete. Övningsplatsen här på Karlstad Airport är jättebra och utbildningarna är kanon, avslutar Mattis Evertsson Björn.

Text och foto: Åsa Jernfält
Foto: Per Ardell

Läs mer om våra utbildningar här!