fbpx
Flygtrafik | 2016-07-21

Nextjet får nya ägare

En ny konstellation av ägare från Sverige, Åland och Finland tar över flygbolaget Nextjet. Målet är att utveckla flygförbindelserna så att de svarar bättre mot de behov som finns regionalt.

Nextjet, grundat 2003, flög i fjol drygt 400.000 passagerare mellan 18 destinationer från Tromsö i norr till Jönköping i söder. 2010 började Nextjet utföra flygningarna åt Air Åland på rutten Arlanda-Mariehamn-Åbo, 2014 introducerades flighter mellan Arlanda och Kronoby.

Nextjets huvudägare har sedan 2012 varit det lokala näringslivet i Örnsköldsvik genom HKF Resor AB och Höga Kusten Flyg AB, med syfte att säkra ortens flygförbindelser till Stockholm. Nu övertas Nextjetkoncernen (Nextjet Sverige AB, Nextjet AB och Sweports AB) och varumärket Höga Kusten Flyg av en ägargrupp bestående av Katternö AB och Air Åland AB. En av Nextjets grundare och VD Magnus Ivarsson kvarstår som ägare.

Affären beskrivs som det första steget i en ambition där ägarbasen ska breddas ytterligare i syfte att fortsätta utveckla den regionala flygtrafiken mellan Sverige och Finland med Arlanda som ett nav.

– Med en stabil flygproduktion mellan Örnsköldsvik och Arlanda i över åtta år har vi väl uppnått vårt mål genom Höga Kusten Flyg och känner oss trygga i att kunna sälja verksamheten vidare till aktörer som kan fortsätta att leverera en bra flygförbindelse, säger Jan-Olof Backman, styrelseordförande för HKF Resor.

Katternö AB, en ledande energikoncern med verksamhet både i Österbotten och Härjedalen, går enligt styrelseordföranden Peter Boström med som ägare för att kunna vara med och anpassa flygförbindelserna utgående från de behov som finns regionalt.

– En flygförbindelse till Arlanda är oerhört viktig för Jakobstadsregionen med dess många exportföretag. Som ägare räknar vi med att kunna vara med och utveckla flygförbindelserna så att de skapar en regional nytta på båda sidor av Bottniska viken, säger han.

En av grundarna, Magnus Ivarsson, står alltså fortfarande med som ägare i bolaget.

– Den nya ägarkonstellationen gör att vi får in ny kraft och möjligheter till satsningar för att sakta men säkert kunna växa ytterligare. Klart är att linjen Örnsköldsvik-Arlanda fortsatt kommer att vara viktig för verksamheten, säger Magnus Ivarsson.

– Nextjet har sedan de började trafikera sträckan Mariehamn – Arlanda och Mariehamn – Åbo varit en viktig del av den åländska infrastrukturen. Det känns därför väldigt bra att nu kunna skapa ett tätare samarbete genom ett delägande i koncernen, säger Kjell Clemes, Air Åland.

För mer information
Magnus Ivarsson, VD Nextjet AB Tel. +46 703 741095
Peter Boström, ordförande Katternö ABTel. +358 44 5509902
Jan-Olof Backman, ordförande HKF Resor ABTel. +46 708 837483

Pressmeddelandet är hämtad ur sin helhet direkt från Nextjets MyNewsDesk.